(Click here for: Engels / Deutsch / Français)

Green Award en Thordon zetten nieuwe koers uit om olievervuiling door schroefaskokers voorgoed uit te bannen

04/11/2021

Het COMPAC open zeewatergesmeerde schroefaslagersysteem van Thordon Bearings wordt aan scheepseigenaren aangeboden met een korting van 5% als onderdeel van het internationale Green Award Foundation’s Incentive Provider programma.

De korting is van toepassing op die Green Award gecertificeerde rederijen en hun gecertificeerde zee- of binnenvaartschepen.

Dit partnerschap zal niet alleen ten goede komen aan scheepseigenaren, maar zal ook helpen licht te werpen op de Sustainable Development Goal #14 van de Verenigde Naties – Life Below Water. Door gebruik te maken van een zeewatergesmeerd schroefassysteem in plaats van een oliegesmeerd systeem, wordt een andere vorm van maritieme vervuiling verwijderd.

Anna Galoni, CEO van Thordon Bearings, zei: “We zijn zeer verheugd dat Thordon Bearings is geaccepteerd als Incentive Provider om scheepseigenaren te stimuleren om olielozingen uit hun schroefasleidingen voorgoed te elimineren! Wat de Green Award Foundation heeft bereikt in termen van het stimuleren van de schone agenda van de scheepvaartindustrie is niets minder dan opmerkelijk.”

Zodra Thordon Bearings door de scheepswerf is betaald voor een compleet COMPAC zeewater gesmeerd schroefas lagersysteem in een nieuwbouwschip, zal 5% van de totale waarde van het COMPAC systeem aan de scheepseigenaar worden betaald.

Model van COMPAC van Thordon op hun stand tijdens Europort tentoonstelling 2021.

Jan Fransen, uitvoerend directeur van de Green Award Foundation, zei: “Wij zijn Thordon Bearings zeer dankbaar voor zijn stimuleringsaanbod voor het COMPAC zeewatergesmeerde schroefassysteem. Dit biedt scheepseigenaren een echte kans om niet-vervuilende schepen te bouwen en de hoogste punten te behalen voor het elimineren van olielozingen via de schroefas. Uiteraard is het voorkomen van olievervuiling in onze rivieren, zeeën en oceanen iets wat wij zeer sterk promoten.”

In het kader van de strenge certificeringscriteria van de Green Award Foundation worden schepen en hun beheermaatschappijen gerangschikt op basis van hun vermogen om “verder te gaan dan” de internationale verplichte vereisten op het gebied van veiligheid, kwaliteit en milieuprestaties.

Hoewel de reikwijdte van de Green Award-certificeringsvereisten verschilt tussen zeeschepen en binnenvaartschepen, kunnen eigenaars/exploitanten van beide typen extra punten voor certificering krijgen als ze gebruikmaken van apparatuur die is ontworpen om verontreiniging te voorkomen of te verminderen.

“Er kunnen meer punten worden toegekend voor een open, met zeewater gesmeerde schroefaskoker in vergelijking met de alternatieven, en hogere scores kunnen meer voordelen betekenen voor scheepseigenaren en -beheerders,” aldus Craig Carter, directeur marketing en klantenservice van Thordon Bearings.

“Green Award gecertificeerde schepen worden erkend als een van de meest milieu-efficiënte schepen in de wereldvloot, waarbij de exploitanten kunnen profiteren van diverse operationele, promotionele en financiële stimulansen”, voegde hij eraan toe.

Jan Fransen (rechts), executive director van de Green Award Foundation, overhandigt de regionale manager van Thordon Bearings, George Morrison (links), een Green Award-bord.

Op dit moment hebben meer dan 150 havenautoriteiten, classificatiebureaus, handelsorganisaties, vlaggenstaten en fabrikanten van apparatuur zich aangemeld als Incentive Providers die een reeks voordelen bieden aan certificaathouders, waaronder lagere uitrustings- en servicekosten en sterk gereduceerde havengelden.

Thordon Bearings heeft zich in augustus officieel bij het initiatief aangesloten, maar is al sinds 2004 proactief bij de in Rotterdam gevestigde organisatie betrokken, toen criteria voor watergesmeerde schroefaskokerlagers aan de eisen werden toegevoegd.

“Scheepseigenaren worden aangemoedigd om deze vaak over het hoofd geziene bron van mariene verontreiniging te voorkomen. De toevoeging van een open, met water gesmeerde schroefaskoker voorkomt het lekken van olie uit schroefassen, wordt technisch beschouwd als gelijkwaardig aan een met olie gesmeerde schroefas, verlaagt de bedrijfskosten en verhoogt aanzienlijk de groene geloofsbrieven van een scheepseigenaar”, aldus Carter.

Tot nu toe hebben meer dan 280 zeeschepen die door 44 verschillende beheers-maatschappijen worden geëxploiteerd en meer dan 930 binnenschepen het Green Award certificaat behaald.

Een Green Award bord werd overhandigd aan Thordon Bearings tijdens de Europort 2021-beurs, die deze week plaatsvindt in Rotterdam, Nederland.

###

Opmerkingen voor de redactie:

Thordon’s COMPAC schroefaskokerlagers zijn een niet-metalen, elastomere polymeerlegering die wordt gesmeerd door zeewater. Om de aanloopwrijving te verminderen en stick-slip te elimineren, bevat de COMPAC formule speciale smeermiddelen om een lage wrijvingscoëfficiënt te verkrijgen. Om vroegtijdige vorming van een hydrodynamische film tussen de as en het lager te bevorderen, is het onderste (belaste) deel van het lager glad, terwijl de bovenste helft van het lager groeven bevat voor de stroming van het water voor smering en koeling. Het is aangetoond dat dit leidt tot brandstofbesparing en dus tot lagere emissies. Een belangrijk voordeel van het zeewatersysteem is dat er geen beschadiginggevoelige achterafdichting nodig is.

Een Thordon COMPAC open zeewatergesmeerd schroefassysteem biedt aanzienlijke voordelen voor scheepseigenaren, niet alleen in de voorspelbaarheid van de levensduur van de lagers en de betrouwbaarheid, maar ze zijn ook goedkoper in onderhoud, eenvoudiger te installeren en voldoen aan de eisen voor de toekomst.

Het COMPAC-systeem omvat doorgaans COMPAC-lagers, asvoeringen, een waterkwaliteits-pakket, ThorShield-ascoating en een voorste afdichting.

Het bekroonde lagersysteem voldoet gegarandeerd aan de slijtagespecificaties van de schroefaslagers van het Classificatiebureau gedurende de levensduur van het vaartuig.

Over Thordon Bearings:

Thordon Bearings is een Canadees bedrijf dat een compleet assortiment van glijlagers en afdichtingssystemen ontwerpt en produceert voor de scheepvaart, schone energieopwekking, pompen en andere industriële markten. Deze producten zijn gebouwd met behulp van Thordon gepatenteerde niet-metalen polymeer materialen die worden gesmeerd met water waardoor het gebruik van olie of vet wordt geëlimineerd, wat NUL risico van olievervuiling voor onze rivieren, meren en oceanen betekent.  Thordon systemen en lagers zijn wereldwijd verkrijgbaar via meer dan 75 agenten en distributeurs.