Zilver voor raderstoomboot De Majesteit

03-10-2023

De Majesteit, het enige evenementenschip in Nederland dat aangedreven wordt door een authentieke stoommachine, heeft een Green Award certificaat ontvangen op het niveau ‘zilver’.

In het bijna 30-jarige bestaan van Green Award is dit het eerste stoomaangedreven schip dat een aanvraag tot certificering indiende. “We zijn niet over één nacht ijs gegaan”, vertelt Jan Fransen, directeur van Green Award. “Je zou denken dat stoom geen emissies kent. Dat is ook wel zo, maar de vraag is: hoe wordt de stoom gegenereerd? Daar zijn we ingedoken. Gelukkig worden er geen kolen meer gestookt, maar wordt er gasolie gebruikt om water te verhitten tot stoom. En ja, de gasolie veroorzaakt wel emissies. Er zijn officiële emissiemetingen uitgevoerd en het resultaat was opmerkelijk – zelfs na herhaalde metingen bleken de prestaties nog beter te zijn dan die van Stage V-motoren!”

En er was nog een verrassing. Jan Fransen: “We hebben ook de efficiency van het radervoorstuwingssysteem laten doorlichten. En wat blijkt? De stuwkracht van de radersysteem levert een rendement op dat hoger is dan een traditionele schroef. Dit scheelt brandstof en daarmee emissies.”

Christine en Klemens Key, eigenaren van De Majesteit, zijn blij met het Green Award certificaat. Klemens: “Wij zijn hoogstwaarschijnlijk de eerste raderstoomboot in Europa zijn met dit certificaat en ik hoop dat er meer zullen volgen”. Christine: “We merken dat onze klanten steeds vaker vragen hoe wij ervoor zorgen dat de impact op het milieu verkleind wordt. Wij doen dit op diverse vlakken, waaronder een zeer efficiënte voorstuwing van het schip, waardoor de uitstoot per passagierkilometer
lager is dan bij dieselaangedreven schepen. En daarnaast hebben we ook veel aandacht voor veiligheid en afvalbeheer: elementen die je in het programma van eisen van Green Award vindt en waar wij aan voldoen. Kortom: wij zijn heel trots op het Green Award-certificaat op het niveau ‘zilver’.

——

Sinds het in de vaart kwam, in 1926, behoort De Majesteit tot de grootste en meest luxueuze raderstoomboten van Europa. Na jarenlang als cruiseschip het continent te hebben doorkruist, is het in 1999 in perfecte staat gerestaureerd tot varende feestlocatie voor zakelijke en privé-evenementen.