Shipping Technology aan boord bij Green Award

09-11-2023

Shipping Technology is Incentive Provider voor Green Award geworden. Deze samenwerking betekent dat schepen met een Green Award-certificaat vanaf 1 november 2023 kunnen profiteren van een korting van 5% op alle hardware-installaties van Shipping Technology.

Shipping Technology is een gezamenlijke onderneming van het toonaangevende Nederlandse big data-bedrijf Xomnia en binnenvaartexpert Shipping Factory. Het bedrijf is baanbrekend op het gebied van (semi-)autonoom varen en heeft een uitgebreid portfolio van automatiserings- systemen, aanvaringsdetectie en andere veiligheidssystemen.

Shipping Technology integreert slimme hardware en software met kunstmatige intelligentie om de operaties aan boord van schepen te optimaliseren via applicaties zoals de ST Brain. Dit systeem werkt als een centrale hub die nautische data verzamelt, opslaat en naar de cloud stuurt. Hiermee is fleetmanagement mogelijk en kunnen klanten door middel van het ST Dashboard alle essentiële nautische data in één opslag zien. De inzet van deze technologieën ondersteunt en verbetert de dagelijkse operationele activiteiten aan boord, wat niet alleen resulteert in efficiënter gebruik van vaarwegen en verminderde werkdruk, maar ook in verhoogde veiligheid, brandstofbesparingen en beter inzicht in de uitstoot van CO2 en NOx.

Remco Pikaart, mede-oprichter van Shipping Technology, benadrukte het belang van de  samenwerking met Green Award:
“Ons bedrijf heeft veel raakvlakken met de elementen die Green Award via het programma van eisen stimuleert. Denk bijvoorbeeld aan het verhogen van de veiligheid, brandstofbesparing en daarmee emissiereductie. De wereld verandert snel en wij zijn ervan overtuigd dat de binnenvaart grote voordelen kan behalen bij de inzet van kunstmatige intelligentie en slimme hard- en software. Wij zijn blij dat wij hier een bijdrage aan kunnen leveren”.

Jan Fransen, directeur van Green Award, verwelkomt Shipping Technology met enthousiasme en onderstreept de waarde van hun expertise: “Ik heb bewondering voor het vermogen van  Shipping Technology om data van schepen te verzamelen en effectief te interpreteren, waardoor besluitvorming gebaseerd is op feitelijke gegevens. Bovendien bieden ze de mogelijkheid om gegevens te koppelen en te delen, zodat prestaties kunnen worden vergeleken. En last but not least ben ik heel blij met de applicaties die aanvaringen kunnen voorkomen. Ook de optie om CO2 en NOx emissies te registreren is zeer waardevol. Dit alles past perfect bij de missie van Green Award.”

De samenwerking tussen Shipping Technology en Green Award belooft een positieve impact te hebben op de maritieme industrie en draagt bij aan de verdere bevordering van veiligheid, duurzaamheid en efficiëntie in de scheepvaartsector.

Foto: Aan de Rotterdamse Veerhaven ontvangt Remco Pikaart (Shipping Technology, links) van Keita Shinohara (Green Award) de Green Award plaquette.